söndag 30 mars 2014

Grillad tonfisk med oliv/örtsmör

Detta var baske mig det godaste jag ätit på länge!! Ni bara måste testa! 


Oliv/örtsmör
ca 6-7 kalamata oliver (utan kärnor)
1 knippe färsk oregano
75g  rumsvarmt smör
1 pressad vitlöksklyfta
Flingsalt
Svartpeppar 

Mixa samman i matberedare eller med mixerstav. 


Forma en korv av smöret och linda plastfolie runt, lägg sedan kallt. 
Innan servering skär du centimetertjocka skivor. 


Rostade godsaker
1 stor sötpotatis 
1 röd paprika
1/2 gul paprika 
1 rödlök
1 dl kalamata oliver
1/2 burk marinerade kronärtskockor (ca 1 dl)
Färsk oregano
Flingsalt
Svartpeppar 
Olja/smör

Sätt ugnen på 220 grader.
Skala och tärna sötpotatisen. 
Tärna paprikan.
Dela rödlöken och skär i tunna båtar.
Lägg sötpotatis, paprika, lök och oliver i en ugnsform. Klipp över oregano, salta, peppra och klicka över smör.
Ställ in i ugnen.
När det börjar bli klart och är ca tio minuter kvar slänger nu i kronärtskockorna, rör om och kör klart.

Tonfisken
Pensla och krydda med följande;
Olja
Citronsaft 
Hackad, färsk oregano 
Salt 
Svartpeppar

Grilla hastigt (1-2 minuter per sida). Tonfisken ska vara rosa/rå i mitten, annars blir den torr! 

Lycka till och hoppas det smakar! 


onsdag 26 mars 2014

Grillad tonfisk med asiatisk salsa

Finns det nåt godare än grillad tonfisk? Jag bara älskar det! 
Färsk tonfisk är rätt svårt att få tag i, men Ica har väldigt fina, frysta filéer! MSC-märkta såklart! 

Jag tycker tonfisken smakar bäst om man bara penslar på lite olja, citron eller limesaft, saltar och pepprar, sedan grillar den, antingen i grillpanna eller på grillen, en kort stund på båda sidor. Tonfisken ska absolut inte vara genomstekt!! Då blir den torr! Hellre rå i mitten!! 

Asiatisk salsa
1 avokado
1 morot
1 schalottenlök 
1 tomat
1/2 gul paprika

Tärna avokadon och tomaten, hyvla remsor av moroten med potatisskalare, finhacka schalottenlök och paprika

Dressing
1 lime (saft och finrivet skal) 
1/2 vitlöksklyfta (finhackad)
1 msk ingefära (färsk, riven)
1 tsk chili (finhackad)
1 msk olivolja
1 tsk ljus soja
1 krm fisksås

Rör ihop och blanda samman med grönsakerna. 

Limesås att toppa med
1 dl majonäs (gärna egengjord eller Hellmans)
Rivet skal från 1 lime
Saft från 1/2 lime
Salt, cayennepeppar 




Hoppas det smakar!! 


tisdag 25 mars 2014

Chorizogryta

Älskar mat som går snabbt! Den här grytan tar max 15 minuter att slänga ihop, dessutom är den perfekt att göra mycket av och frysa in i portionslådor! 

4 chorizo
1 paket bacon
1 liten gul lök
4 dl grädde
1/2 dl ajvar
Salt, peppar 

Hacka löken och skiva bacon och chorizo.
Fräs lök och bacon, tillsätt sedan chorizon. Låt allt få färg.
Tillsätt sedan grädde och ajvar, koka upp, smaka av med salt och peppar, klart! 
Lätt som en plätt! 




onsdag 19 mars 2014

Chokladmousse

Ett nyttigt alternativ till dessert är denna chokladmousse! 
Supergod och helt utan socker! 
1-2 portioner
2 msk kokosgrädde 
1 krm vaniljpulver
3 msk kakao 
1 avokado
1/2 banan (gärna fryst, blir då mer som glass) 

Mixa samman med mixerstav eller matberedare. 

Gott att tillsätta kokos eller hackade nötter, frukt eller bär! 

söndag 16 mars 2014

Sluta slå på dig själv!

Allt för ofta hör jag tjejer klanka ned på sig själva och sin kropp! Jag har själv varit en av de tusentals tjejer som talar nedlåtande med sig själv. Jag har kallat mig själv tjock, odisciplinerad, lat, otränad, jag har hört mig själv säga att jag har tjocka armar, för stora fötter, hängiga tuttar, ja ni vet hur det brukar låta..
Jag har "bantat" till och från hela mitt tonåriga/vuxna liv, haft ett "allt eller inget" tänk både när det gäller kost och träning, och varje gång jag har fallit tillbaka i osunda vanor har jag slagit på mig själv och inte fattat varför det aldrig funkat!
Idag vet jag varför! Jag har hittat nyckeln till min personliga framgång, och jag tänkte dela den med er!

Den första nyckeln hittade jag när jag förstod att det faktiskt finns en sjukdom som heter sockerberoende. En sockerberoende person har, likt en alkoholist, ett väldigt känsligt belöningscentra i hjärnan. Vi har ofta låga nivåer av "må-bra-hormonerna" serotonin och dopamin och försöker omedvetet "självmedicinera" oss genom att äta livsmedel med högt sockerinnehåll, på så sätt får vi ett tillfälligt uppsving av det vi saknar, men försätter oss också i en biokemisk obalans och i ett beroende, den onda spiralen är igång!

För en sockerberoende person funkar det inte att ta lite godis, eller att ha en "ätardag", det funkar helt enkelt inte att var sådär lagom som vi skulle vilja!
Det är som att be alkoholisten att BARA ta ETT glas vin varje dag eller i veckan.. ni förstår ju hur det skulle sluta!
Så, räcker det inte att ta bort godis, kakor, läsk och andra uppenbara sockerfällor då?
Tyvärr! Det gör ju inte det, hjärnan och kroppen är listigare än så! Det gäller att även minimera källor med högt kolhydratinnehåll, dolt socker och sötningsmedel.
Det föll sig därför naturligt att min kost mer och mer började likna LCHF/Paleo.
När jag eliminerade ALLT socker kunde jag helt plötsligt hålla mig på banan! Det som utifrån sett verkar strikt och "svart eller vitt", har för mig blivit en trygg plats, där jag kan koppla av och där jag inte längre behöver brottas med sockermonstret var dag!

(mer om just sockerberoende hittar du  här )

Min andra nyckel handlar om hur jag ändrade min inre dialog.
Jag kom tidigt i livet i kontakt med NLP och mental träning, redan i högstadiet faktiskt. Hur vi pratar med oss själva är helt avgörande i hur vi lyckas, både när det gäller vad vi tycker om oss själva och hur vi presterar.
Matar du dig själv med negativa tankar, så blir det din inre sanning.
Jag började mata mig själv med positiva tankar och påståenden och jag vägrade lyssna när de negativa tankarna ville få fäste.
Istället för att klanka ner på min kropp, började jag att uppskatta den. När tankarna ville vandra mot något område på min kropp som jag inte var helt nöjd med, så tvingade jag mig själv att fokusera på något bra. Istället för att straffa mig själv med att ta bort mat och banta, ändrade jag mitt tänk, jag lovade min kropp att jag ska ta hand om den och TILLFÖRA mat som är hälsosam!
Istället för att träna för att bli smal, lovade jag att träna för att bli stark och ge kroppen möjlighet att få orka och att få vara frisk.
Det kanske låter simpelt, men prova! Ställ dig naken framför spegeln och säg minst tre bra saker om dig själv och din kropp varje dag, så ska du få se att det börjar hända saker inom dig!

Med detta vill jag säga, ta hand om dig och din kropp, älska dig själv och sluta vara dum, ta vara på varje dag, gör något du mår bra av, ge dig själv en klapp på axeln då och då och hitta "DIN" väg!


Kram Tess



Västerbottencreme

Här kommer tips på en supergod och enkel västerbottencrème, perfekt till kyckling eller kött! 


150 g riven Västerbottensost 
1 burk crème fraîche 
1/2 dl vispgrädde
1/2 krm cayennepeppar 
1 nypa salt 

Mixa samman till en slät crème med mixerstav. 


Hoppas det smakar! 

måndag 10 mars 2014

Kräftröra med lime och chili


1 burk kräftstjärtar 
1/2 dl majonäs 
1 lime (skal från hela, saft från halva) 
1/2 avokado
1/2 tsk röd chili
1 nypa salt 


tisdag 4 mars 2014

Vaniljkokosgrädde

Istället för vaniljyoghurt, när du vill köra mjölkproteinfritt. 
Blanda kokosgrädde med ekologiskt, naturligt vaniljpulver. 
Jag köper oftast Garants kokosmjölk i tetra från Willys, den är tjock och krämig i konsistensen.
Toppa med det du är sugen på, nötter, bär, granatäpple.. 
Älskart!