lördag 21 december 2013

Thai-fiskburgare med limesås

Ni bara måste prova detta! Rätten tar lite längre tid (ca 1h 15 min) att göra än de recept jag vanligtvis delar här på bloggen, men ååååh, så värt det!! 


Limesås 
Gör den först, så den får stå till sig.
Blanda följande; 
2-3 dl majonäs (helst egengjord)
1 lime (skal från hela, saft från halva) 
1 gnutta cayennepeppar 
1 nypa salt 

Rostade cashewnötter & sesamfrön
1/2 dl hackade cashewnötter 
1/2 dl sesamfrön
Rosta först cashewnötterna i en torr stekpanna, tills de börjar få färg. 
Tillsätt då sesamfrön. 
Rör och passa så det ej bränner. Ta av och låt svalna när de är lätt rostade. 

Ugnsrostad sötpotatis 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och tärna upp sötpotatis. 
Lägg i en ugnsform och klicka över rätt mycket kokosfett (utan smak), eller smör.
Kör i ugnen ca 20 min, rör om efter 5-10 minuter. 

Thai-fiskburgare 
4 portionsbitar lax (eller valfri fisk) 
1/2-1 röd chili (finhacka) (När man tar 1/2, blir det inte alls särskilt starkt, passar mer när barn ska äta)
1 vitlöksklyfta (finhacka)
1 citrongräs (banka hårt o hacka fint)
1 schalottenlök (finhackad)
1 ägg
2 msk kokosgrädde 
1 tsk fisksås 
2 tsk fiberhusk 

Hacka det som skall hackas.
Skär bort det gråa under laxen.
Mixa alla ingredienser i matberedare. 
Låt stå och vila kallt ca 10 min. 
Forma lagom stora burgare (ett tips; använd plasthandskar) och stek på medel temperatur i smaklöst kokosfett (eller smör).
stek fiskburgarna ca 1 min på varje sida, lägg åt sidan, stek nya. På slutet lägger du tillbaka alla fiskburgarna i pannan, och sänker till lägsta temperatur. 
Låt dem vila i pannan ett par minuter, känn på dem att de känns lite fastare/stummare, när du trycker på dem. Är du osäker, dela och titta om det är klart. 

Lägg upp spenat, avokado, sötpotatis, fiskburgare och limesås, toppa med nötter och sesamfrön, färdigt att njutas! 

Hoppas det smakar!! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar